Einstein visste...


”Det intuitiva sinnet är en helig gåva och det rationella sinnet en trogen tjänare. Vi har ett samhälle som lovsjunger tjänaren och har glömt bort gåvan.”

 

-Albert Einstein

 

 

Ett citat av en av de skarpare hjärnorna... Det rationella sinnet har blivit herre över det intuitiva sinnet. Vad betyder det? Vad menar han?

 

Själen, anden eller den del av oss som ”vet” får stå tillbaka för sinnet och intellektet. Det är viktigare med iq än med sq (själslig intelligens). Intuition värderas lägre än rationellt tänkande. Egentligen har vi svaren inom oss och om vi lyssnar på vår intuition får vi klokare rådgivning än om vi bara försöker lösa allt på logiskt vis.

 

Intellektet och kroppen borde vara de egentliga tjänarna till själen, i stället för att dyrkas. Redskapen vi har till vårt förfogande på vår resa i själslig utveckling.

 

Det finns inga genvägar för att komma i kontakt med det intuitiva sinnet eller vår själ. Vi möter den i tystnad, i meditation, i stillhet eller ensamhet. Några minuter med meditation varje dag kan vara en början.

 

// Lena


www.DeaDia.nu

 

 


Tabula rasa

 

Tabula rasa. Den rena vita duken. Det oskrivna bladet. (latin; ”tom duk”).

 

I bland sitter jag framför en uppspänd ren målarduk i evigheter. Kommer inte igång. Kan inte bestämma mig. Vånda och beslutsångest. Detta är dock inte den värsta delen i processen. Ännu värre är tiden innan jag kommer till skott att mäta upp duken och spänna upp den på staffliet och sätta mig framför den...

 

Ställtid kallar Bodil Jönsson det i sin bok ”Tio tankar om tid”. Mental kalibrering är ett annat uttryck för samma sak. Tiden att ställa i ordning – både praktiskt och mentalt. Om jag blir avbruten i denna förberedelsetid får jag börja om. Många avbrott – ingen målning...

 

Nu för tiden är det inte så många som har den tiden, eller tar den tiden till kontemplation inför en uppgift. Nej, snabbt ska det gå! Från det ena till det andra. Allt blir på ytan. Ingenting får sjunka in och ta form ur någonting djupare. Jag tänker åter på citatet jag skrev i onsdagens inlägg om livet som en gåva, där vi fastnar i betraktelsen av omslagspappret och glömmer att öppna paketet. Ytan betyder allt. Innehållet inget... Dags att öppna paketet?

 

Den ryska dockan är ett annat sätt att symbolisera att vi kan skala av lager på lager för att hitta den hela lilla dockan längst inne i mitten. Kärnan av oss själva.

 

Ha en riktigt skön helg i vårsolen!

 

 

 

// Lena


www.DeaDia.nu



 

 

 


Colour & Gray

 

Just nu pendlar jag mellan att starkt behov av starka, glada färger och lugna toner i grått och vitt. Jag letade efter inspiration i mina gamla fotomappar och hittade först några uppiggande bilder från en vintageaffär i London. Som på beställning fann jag sen foton som jag tog under en skogspromenad på Sandön i Luleå skärgård. Alla bilder var en studie i gråskalans alla färger!

 

Bestämde mig för att använda dessa bilder i kommande utställningar i mitt webgalleri på hemsidan, men visar ett smakprov redan i dag. Se!

 

 

 

 

 

 

// Lena


www.DeaDia.nu


Gåvan

”Livet i sig själv är en gåva, och den kommer med ett vackert omslagspapper. Ofta tar vi inte bort omslagspappret. Vi är så upptagna av att studera det vackra, glittrande omslagspappret. För att se vad som finns inuti måste vi öppna paketet/gåvan som livet har erbjudit oss.”


-        (Ravi Shankar)

 

// Lena


www.DeaDia.nu


Vårflod

I går gick jag en promenad till min kolonistuga i Västerås. Kameran var med, ifall jag skulle hitta några vårtecken att föreviga. Hur många bilder tas det egentligen på krokus, snödropp och tussilago i Sverige just nu? Liksom alla andra faller jag ofta för frestelsen att fota de allra vanligaste motiven. Kan inte låta bli! Vårtecken gör mig så glad!

 

Halvvägs till stugan ligger Falkenbergska kvarnen vid Svartåns kant. Där stannade jag till en stund och fotade det skummande vattnet bakom knotiga trädstammar. Vårflod är ett så vackert ord. Strax efter passerade jag en äppellund där trädbeskärningen pågick för fullt. Äppellund är också ett vackert ord...

 

När jag kom fram satte jag mig på trappen och drack mitt medhavda kaffe. Fika, kanske det vackrasre ordet av dem alla...

 

 

 

"Vårflod"


// Lena


www.DeaDia.nu


Mer egen tid?

I dag verkaregen tid ” vara en bristvara. Hur gör man då för att få mer egen tid? Jag läste den nya boken Mindfullness - ögonblickens under, skriven av vietnamesiska zenmästaren Thick Nhat Hanh, och fick en aha-upplevelse.

 

I boken finns berättelsen om zenmästarens vän Allen som tidigare levde ett stressigt familjeliv med få stunder till egen tid. Han hade dock kommit på en lösning. Förut såg han all sin tid som uppstyckad i olika delar. En viss del reserverade han för sin fru, en viss del för sin son, en viss del för hushållsarbete... Den tid som blev över betraktade han som sin egen. Den kunde han använda till att läsa, skriva, forska, gå på promenad. Nu försökte han att inte del upp tiden på det sättet.

 

Jag betraktar tiden med Joey och med Sue som min egen tid. När jag läser läxor med Joey, försöker jag göra hans tid till min egen. Vi läser läxorna tillsammans och under tiden försöker jag hitta på olika sätt att verkligen intressera mig för det vi gör. På så vis blr den tid som är viktig för Joey min egen tid. Samma med Sue. Det märkvärdiga med det här är att jag numer har obegränsat med tid för mig själv!”

En viktig upptäckt. Om vi hela tiden är närvarande i stunden är ju all tid vår egen.

 

// Lena


www.DeaDia.nu


Ännu en geisha...

Det var ett tag sen jag målade en geisha, men i dag var det dags igen. För mig står geishan som en symbol för total hängivenhet, fokus och koncentration. Kanske behövde jag själv bli påmind om att fokusera på det viktiga?

Så här blev hon! Ha en skön helg!
// Lena

www.DeaDia.nu

Prototyper

Mina hem (jag bor ju på tre olika ställen...) är fulla av prototyper. Jag älskar prototyperna mer än det färdiga perfekta resultatet. Det är som att själva experimentlustan sitter kvar i föremålet. Jag minns den uppsluppna känslan när jag först kom på idén, alla förkastade försök, ivern att se hur det skulle bli. Sen, när prototypen är färdig är jag nöjd. Det är inte lika roligt att göra nästa, eller nästa, eller nästa...

 

Kanske är det inte det jag ska hålla på med heller? Jag ska nog syssla med prototyperna,eller det unika uttrycket i måleriet.

 

 

Prototyp till armbandet "Love & Peace".





Prototyp till stolen "Tronen".



// Lena


www.DeaDia.nu


Frihet

Snaran


Grå farbror i slips

har en Gosse på axeln

-  sitter där och glor


Undrar var morgon;

- Varför drar han frivilligt

snaran om halsen?

 

 

För mig betyder frihet allt. När man väl har lämnat livet som fast anställd är det svårt att gå tillbaka. Knyta snaran igen... Jag är beredd att offra en hel del av yttre trygghet för denna känsla av frihet. Att själv bestämma vad jag vill göra, när och med vem. Nu får jag ha tilliten till att jag alltid klarar mig, oavsett vad som händer, och det har i stället gett mig en inre trygghet. Livet kan snabbt förändras. Enligt mig bör det förändras. För att jag inte ska stagnera, för att jag ska utvecklas, för att jag ska se saker med nya ögon.

 

Visst hamnar jag i svackor med tvivel på meningsfullheten i det jag gör, men aldrig har jag på allvar övervägt att sluta måla. Vissa saker är odiskutabla och kanske gör det mig till en människa som har svårare att kompromissa. Fast hellre det än att vara så flexibel att jag upphör att vara en egen person. Been There, Done That...

 

// Lena

 

www.DeaDia.nu


Prinsesslek

 

Prinsesslek


Minns när Du var

Den vackraste i världen

 

Drömde

 

Vit som snö

Röd som blod

Svart som ebenholts

 

Glömde

 

Vit som snö

Röd som blod

Svart som ebenholts

 

Den vackraste i världen

 

 

 

"SensuElla"


// Lena


www.DeaDia.nu


Källarblues

"Bring your instrument and sit in" står det på en liten lapp på anslagstavlan vid ingången till Sankta Clara i Gamla stan. Av en slump upptäckte vi att källaren på restaurangen är en samlingsplats för jazz och bluesälskare. Nu har den blivit vårt favoritställe och i helgen var det dags igen. Våra vänner Annelie och Janne var här i Stockholm på besök och eftersom de är lika stora bluesälskare fanns de ingen tvekan om var vi skulle tillbringa kvällen. Först Stampen, sen middag på en liten restaurang i en smal gränd och till sist Sankta Clara.

I Globen var det final i Melodifestivalen. Kontrasten mellan denna superregisserade, högkommersiella tillställning och den levande musiken i tegelkällaren var slående. Den musik som uppstår i mötet mellan improviserande (helt ostylade..) duktiga musiker är unika händelser som hela tiden nyskapas och förändras. Nya konstellationer med olika instrumentsammansättningar och människor ger varierande sound. Det är musik som uppstår just där, just då.
Som icke-musiker förundras man. Hur kan de bara? Hur vet de hur de ska spela tillsammans utan ett ord? Olika solon avlöser varandra, hur vet de när? En ordlös kommunikation, samspel på hög nivå, KÄNSLA!
Den största gemensamma nämnaren är kärleken till musiken. Tack för en underbar kväll!
// Lena

www.DeaDia.nu



5-7-5

 

Ett annat knep jag har för att frigöra kreativiteten är att skriva Haikudikter. Haiku är en dikt i miniformat, enligt japanskt mönster. Det som kännetecknar haiku är uppbyggnaden. Den korta formen är grunden. Korta meningar, uppbyggda efter principen fem-sju-fem. Första raden har fem stavelser, andra sju och den sista fem. Enkelt. Jag tvingas att verkligen komprimera mina tankar till det absolut väsentliga. Låt mig ge några exempel på Haikudikter jag skrivit när jag suttit på bryggan och väntat på inspiration!

 

Ett annat uttryck


Vid bryggans framkant

flyter Svartån stilla fram.

Ljuset har kommit.

 

Inspirationen?

Inspirationen tryter.

Bilderna saknas.

 

Då kommer långsamt

orden som trevar sig fram.

Ersätter bilden.

 

Ett annat uttryck?

Taget ur samma källa.

Är tacksam för allt!

 

 

 

Allting flyter


Ån flyter förbi

som en påminnelse om;

Allt ska förändras.

 

Allt är förändring!

Ingenting är ”som förut”.

Det finns bara NU.

 

 

 

// Lena


www.DeaDia.nu


Kreativitetstörst

Jag är nog en kreativitetsmissbrukare. Om jag inte känner mig inspirerad eller kreativ en arbetsdag så är den dagen en bortkastad dag. Utan den inre pådrivande lusten att skapa något känner jag meningslöshet. Seg, trög, hopplös meningslöshet. Får abstinenssymtom... Hela min tillvaro skulle vara tvungen att förändras om jag tappade min inspiration under en längre period. En konstnär utan lust att skapa är ingen konstnär längre... Vad skulle jag göra då?

 

Inspirationen kommer i perioder, jag kan känna det som vågrörelser. I princip är det omöjligt för mig att dagligen vara inspirerad till hundra procent. Jag vet det. Ändå blir jag lika frustrerad när jag är avstängd från den stora kreativitetskanalen och flödet. Får vänta. Får ge mig till tåls. Sådana dagar är det bra att ha praktiska uppgifter i ateljén att ta till. Grundmåla brädor till hyllor, slipa stolar eller klä om sitsar. Jag är glad att jag nu har mina redesign-avdelning på gång. Är det någon av er som har andra knep för att stimulera er kreativitetslusta? Dela gärna med er!

 

 

// Lena


www.DeaDia.nu


Starka vingar

 

En del människor växer upp under de svåraste förhållanden. Kanske med sjukdom eller funktionsnedsättningar. Övergrepp eller våld. Ändå lyckas dessa individer använda sina tunga erfarenheter till att hjälpa andra. Jag målade ett par slitna vingar som jag tillängnar alla änglar här på jorden. Kanske är det inte de renaste, vitaste eller mest obefläckade vingarna som är de starkaste?

 

 

 

"Starka vingar"



// Lena


www.DeaDia.nu


Meningen med Livet

När jag var liten brukade vi ibland leka att vi var vuxna som med allvarliga röster talade om Meningen med Livet. VI trodde naturligtvis att alla vuxna hade greppat vad det hela skulle gå ut på. Vad jag inte visste då, som jag vet nu, är att ytterst få av de vuxna som talar med allvarliga röster har förstått meningen med livet. Få kan säga; ”Ja, jag vet vad jag är här för att göra och jag gör det”. Den närvaro vi upplevde i leken, den absoluta kontakten med med nuet vi hade som barn kanske är meningen med livet. Inte visste vi att det kunde vara så enkelt!

 

Eckhard Tolle skriver i sin bok En ny jord om livets inre och yttre syfte.

 

Det inre syftet är, enligt honom, att bli lycklig, det vill säga att vara närvarande i nuet, vara i sitt sanna Jag, känna inre frid. Att vara den vi Är i varje ögonblick.

 

Människans yttre syfte varierar både mellan olika människor och över tid. Det gäller att finna just sin egen livsmening. Fråga sig; Varför är just jag här? Vad kan jag göra? Vad vill jag göra? Vad behöver jag lära mig av livet?

 

Det optimala är när man lyckas förena det inre syftet med det yttre.

 

Hur ska man då veta vad som är meningen med just sitt liv? Det yttre syftet alltså. Det inre är ju att vara närvarande i sitt eget liv. Periodvis kan allt vara alldeles självklart. Om du har fått barn till exempel. Då är ju syftet under en lång tid att ta hand om det lilla barnet – allt annat känns oviktigt.

 

Om man inte har en aning då? Något man kan göra är att vara uppmärksam på ledtrådar; Vad är jag intresserad av? Vad är jag bra på? Vad dras jag till? Vad är jag bra på? Talanger? Var extra vaksam när du märker att det ”går din väg”, när du blir full av energi, eller tiden bara flyger iväg. Då är du någonting på spåret. Tittar du på klockan var femte minut och undrar om den har stannat, är du nog inte riktigt i samklang med ditt yttre eller inre syfte... Inte heller om du får huvudvärk, magkatarr eller panikångestattacker när du tänker på hur din vardag ser ut.

 

Gå i den riktning som ger dig mest energi! Du har redan alla svar inom dig.

 

 

// Lena


www.DeaDia.nu


Vårtecken

När jag tittade ut genom det smutsiga källarfönstret i tvättstugan såg jag dem. Årets första Snödroppar! Så skira och vackra stod de där i backen. Mitt i allt det bruna, lyste det vitt. Våren är här!

// Lena

www.DeaDia.nu

Österländsk inspiration

 

I det lilla sovrummet i Stockholmslägenheten har jag hängt upp en gammal Stringhylla. Under hyllan står ett vackert slitet träbord från Norge. Denna hörna i rummet har blivit samlingsplats för mina asiatiska föremål. De flesta av sakerna är presenter från min japanska vän Asako, några ting är loppisfynd och ett och annat har jag tillverkat själv. Om sanningen ska fram är inte alla föremål asiatiska. De har bara en ”air” av österländsk estetik som har kvalificerat dem till hyllan.

 

Den här veckan har jag legat däckad i en förkylning av det värre slaget, och har inte haft energi till varken måleri eller skriveri. Jag har mest slappat på soffan med en stor kopp mango-the och en trave nyutgivna böcker. Tack Jenni!

 

I en stund av ligg-leda och kreativ abstinens tog jag fram kameran. Letade motiv och fastnade för den österländsk-inspirerade hyllan. Här är några av bilderna jag tog!

 

Ha en skön helg!

 

 

 

 

 

"Meditation"


// Lena


www.DeaDia.nu


Vad är kreativitet egentligen?

Trots att jag har skrivit en D-uppsats inom ämnet kreativitet, har jag aldrig hittat en definition av begreppet som jag är tillräckligt nöjd med. Inte förrän i dag. Läste åter igen i Carmen Harras bok Tolka ditt öde, och fann denna beskrivning:

 

Kreativitet


Föreställningsförmågans uttryck. Kreativiteten är vårt verktyg för att uttrycka oss. Vår kreativa färdighet gör det möjligt för oss att visualisera det vi vill förverkliga.


Just så är det ju. Föreställningsförmågans uttryck. Det innebär alltså att  kreativiteten är oerhört betydelsefullt om du vill förverkliga någonting i ditt liv. Kreativiteten gör det möjligt för dig att visualisera dina drömmar eller intentioner innan de har förverkligats. En del människor har väldigt lätt att fantisera och dagdrömma, men är detta samma sak som kreativitet? Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Så länge dina föreställningar inte tar sig uttryck på något sätt är du inte särskilt kreativ. För mig innebär ett kreativt liv ett liv där drömmar och fantasier också förverkligas. Kreativa människor kommer med förslag och försöker sen genomföra dessa! Att utveckla din kreativitet är alltså viktigt om du vill ha ett kreativt liv.

 

Man kan vara kreativ inom alla områden i livet. Kreativitet är ju inte bara förbehållet personer inom skapande yrken. Att vara kreativ är att ställa sig frågorna; Hur vill jag att MITT liv ska se ut? Hur kan jag genomföra det?

 

 

 

"Creativa"


Min bild av ideér som är på väg att födas fram. Lägg märke till de korslagda armarna som på samma gång utmanar och försvarar det ännu oförlösta. Visualisera och realisera. Låt inte någon annan bestämma över ditt liv.

 

// Lena


www.DeaDia.nu


RSS 2.0