Konsten att inte göra motstånd mot det som sker

 

I dag ska jag berätta en annan historia. Den får inleda och försöka förklara den andra levnadsregeln som jag vill leva efter, nämligen; Gör inte motstånd mot det som sker. Acceptera nuet.


Zenmästaren Hakuin bodde i en stad i japan. Han var högt ansedd och många människor kom till honom för att få andlig undervisning. Sedan hände det sig att grannens tonårsdotter blev gravid. När hon blev utfrågad av sina arga och uppretade föräldrar om vem pappan var berättade hon till slut att det var Hakuin, zenmästaren. I stor ilska rusade föräldrarna över till Hakuin och berättade för honom under mycket skrik och många anklagelser att deras dotter hade erkänt att han var pappan. Det enda han svarade var: ”Jaså, verkligen?”


Nyheten om skandalen spreds i hela staden och till och med ännu längre. Mästaren hade förlorat sitt anseende. Det bekymrade honom inte alls. Ingen kom för att träffa honom längre. Han förblev oberörd. När barnet föddes gick föräldrarna med barnet till Hakuin. ” Du är pappan, så du får ta hand om honom.” Mästaren tog väl hand om barnet. Ett år senare erkände modern ångerfullt för sina föräldrar att den verkliga fadern till barnet var en ung man som arbetade i slakteriaffären. Under stor vånda och bedrövelse gick de till hakuin för att be om ursäkt och få hans förlåtelse. ” Vi ber så väldigt mycket om ursäkt. Vi har kommit för att ta tillbaka barnet. Vår dotter har erkänt att du inte är pappan. ” Jaså, verkligen?” var det enda han sa när han räckte över barnet till dem.


Mästaren svarar på både lögn och sanning, dåliga nyheter och goda nyheter, på exakt samma sätt: ” Jaså, verkligen?”  Han låter formen i nuet vara som den är, oavsett om den är bra eller dålig, och blir därmed inte en deltagare i det mänskliga dramat. För honom finns bara nuet, och nuet är som det är. Händelser blir inte personliga. Han är inget offer. Han är så fullständigt ett med det som händer att det som sker inte längre har någon makt över honom. Det är bara om du gör motstånd mot det som händer som du är utlämnad till det och låter världen avgöra din lycka eller olycka. Barnet blir väl omhändertaget. Dåligt förvandlas till bra genom kraften i att inte göra motstånd. Han svarar alltid på det som krävs i varje stund, och han släpper taget om barnet när det är dags att göra det.

( Från En ny jord, Eckhart Tolle).


Ni har säker också mött människor, som likt zenmästaren svarar an på det som händer med inställningen: ”Jaja, det är som det är. Vi får göra det bästa av situationen.” Dessa människor gör inte motstånd mot det som sker, de beklagar sig inte, de ältar inte, utan försöker alltid se vad som behöver göras i nuet. Det är inte samma sak som att alltid vara positiv, utan bara att acceptera nuet.

 

// Lena


www.DeaDia.nu


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0